En sangers brug af bækkenbunden

En sangers brug af bækkenbunden – Lektie 12

En sangers brug af bækkenbunden og mavemuskler er uløseligt forbundet med at afgive lyd. Du stemmer nemlig luften ud med bunden af bækkenbunden og dit mellemgulv.

Når du trækker vejret ind for at få luft til at lave lyd, udvider dine lunger sig og ribbenene spredes. Diafragma, musklen der buer som din ribbenskasse, trækker sig sammen og flader ned mod mave og bækkenbund. Den nærmest trækker luften ind når den sænker sig.

Luften stemmes ud nedefra for at blive til lyd når diafragma går op. Visualiser at diafragma slappes og skyder sig op som en vandmand.

Forestil dig, hvordan brug af bækkenbunden og mavemusklerne hjælper til bevægelsen nede fra og op. Som en vulkan flyder luft og lyd ud gennem halsen – kraftfulde toner, – et lettelsens suk, –  en glad latter, – eller en forløsende gråd!

De kommer alle samme vej. Fra den samme kilde, – det samme vitale midtpunkt.

Hara

Bækkenbunden eller rettere sagt hele underlivet kaldes også på japansk for ”hara”, eller haracenteret. Center for kraft og væren, liv, kreativitet, lyst og leg.

Inden for den spirituelle verden er der endnu et center, som har med kreativitet og selvudtryk at gøre, nemlig halscenteret. Her hvor vi taler, synger fra og i det hele taget udtrykker os.

De to centre siges at være nært forbundne forstået på den måde, at når der sker noget i det ene center, er der en lignende situation eller reaktion i det andet.

En stille væren ved brug af bækkenbunden og lyd

Når en sanger sætter sin tone an, spændes der op i bækkenbund, mavemuskler og diafragma som ovenfor beskrevet.

Prøv at sidde og mærke livet og kraften i din bækkenbund og nyd at følge åndedrættets rolige rytme i ind- og udåndingen i en  stille væren. Mærk din krop og dine muskler – men mærk nu også dig selv i dit åndedræt – din krop – dit hara – og din lyd.

Sæt en stille summen i et behageligt leje i gang, mens du holder kontakten mellem din bækkenbund (Hara) og din stemme (Hals).

Hold kontakt med det, der er – og det, der kommer frem. Lad tonerne fra din bækkenbund synge sig hele vejen op igennem din krop og ud gennem din hals i en smuk serenade!

(Dagens artikel En sangers brug af bækkenbunden er lavet af Operasanger Lisbeth Hultmann Stemmens Palads. )