Hvor er bækkenbunden?

Hvor er bækkenbunden? Svaret finder du her – Lektie 1

Find bækkenbunden her 

Tænker du “Hvor er bækkenbunden egentlig placeret?” så kan du finde frem til svaret sådan her:

Når du sidder ned, kan du mærke to hårde punkter, hvor bagdelen har kontakt med stolen; det er sædeknuderne. Trækker du afslappet numsen ind under dig selv, runder nederst i ryggen og ruller bagover på sædeknuderne, forsvinder de ind under dig. Nu sidder du omme på halebenet.

Retter du så ryggen op igen, kommer du op på toppen af sædeknuderne. Svajer du nu nederst i ryggen, stritter numsen bagud, så ruller du frem over sædeknuderne.

Modsat halebenet sidder kønsbenet et stykke under navlen. Mellem de fire punkter; kønsbenet fortil, de to sædeknuder i midten og halebenet bagtil, sidder dine bækkenbundsmuskler. Bækkenbunden udgør en plade nedadtil, der består af bindevæv, muskler, nerver og blodkar.

Bækkenbunden er gennemhullet af tre rør: bagerst endetarmen, så kommer et lille fladt stykke (mellemkødet), hvorefter skeden og urinrøret sidder helt tæt.

Luk for gas og vand 🙂

Prøv at knibe rundt omkring endetarmen, som skulle du holde på en prut. Knibet er ikke en stor bevægelse. Det svarer til at lukke munden. Starten på et knib føles ikke af meget, bare et lille klem.

Prøv igen, og efter at have lukket af omkring endetarmen, kan du fortsætte knibet frem mod kønsbenet – det er i den retning musklen trækker sig sammen. Slap helt af efter knibet og mærk hvordan du afspænder.

Kan du ikke mærke afslapningen, og spørger du stadig dig selv; “hvor er bækkenbunden?” så indfør 2 fingre i skeden og prøv at knibe for at mærke bækkenbunden . Den føles som en hård kant i skedevæggen.

Bækkenbundsmusklerne består af to slags muskler

Ringmuskler og muskelslynger. Musklerne sidder fra haleben til kønsben. Musklerne er ikke mere end 1 cm tykke og danner bund i bækkenet. De sørger for at blære, skede, livmoder og tarm holdes på plads. Begge muskeltyper indgår i knibet.

Hvad gør et knib?

Ved spænding af bækkenbundsmusklerne, i en knibeøvelse, trækkes bækkenbundens bagerste del fremad og op. Der sker en sammensnøring omkring endetarmsåbningen og et knæk på endetarm, skede og urinrør. Det betyder, at man kan holde på hhv. afføring, luft og urin. Det er, som når en haveslange får et knæk, så der ikke kan komme mere vand ud.

Sådan føles knibet

Når man kniber føles det som om, man snører sammen om endetarmsåbningen. Det er lidt som at holde på en prut.

Musklerne er små, og det er ikke som, når knæ og albue bliver bøjet. Du skal ikke forvente, den store bevægelse, når du sender en besked til bækkenbunden om at lukke sammen.

Prøv at lave trutmund, det er lidt sådan en bevægelse, du laver når du kniber.

Artiklen Hvor er bækkenbunden? hører sammen med dag 1’s øvelse Hallo bækkenbund lavet af Props & Pearls.