Kropsholdning

Kropsholdning og dens relation til bækkenbunden? – Lektie 10

Kropsholdning og dens relation til bækkenbund er vigtig af to grunde:

Hvis bækkenet ikke er ”under os” som en direkte bro mellem overkrop og ben, kan vi have svært ved overhovedet at få kontakt til bækkenbundens muskler. Dertil ville vi få en unødvendig stor belastning ned på bækkenbundens muskler.

Når man oplever en udtrætning, afhjælper man ideelt set problemet ad to veje: mindre belastning og større styrke. Det gælder i alle livets sammenhænge uanset om det drejer sig om dårlig økonomi, stress, inkontinens eller dårlig ryg. Tænk altså både styrke og aflastning. Både og, ikke enten eller.

En afbalanceret kropsholdning aflaster bækkenbunden og gør den naturligt til en aktiv medspiller i alle dine bevægelser. Derfor er det stadig vigtigt at give den ”en skalle” med intensive knib, men uden sammenhængen bliver den ikke styrket i hverdagens bevægelser og belastningen ned på bækkenbundens muskler kan være større end man kan forlange, de skal kunne klare (de er trods alt ikke så tykke!).

For at afbalancere din kropsholdning skal du igen tænke to veje: 1: afspænde /udspænde. 2: styrke. Afspænder og udspænder du musklerne, gør du dem længere. Styrker du dem gør du dem kortere. Nogle muskler vil være på overarbejde (og altså for korte), andre vil typisk dovne den (og være slappe/for lange).

Det vil derfor være en god idé at få hjælp af en fagkyndig til at sammensætte et program med nogle specielt udvalgte afspændings/ udspændings- og styrkeøvelser til din holdning.

Et eksempel på en problematisk kropsholdning i forhold til bækkenbunden: kunne være, at hoftebøjerne er for korte hvilket trækker ryggen ud i et kronisk svaj. Bækkenet er dermed tippet bagud (som en ”anderumpe, se tegningen). Forbindelsen mellem overkrop og ben er brudt. Det er en ulige kamp, at få bækkenbundens muskler alene til at klare den belastning, som ben og fødder er bygget til at absorbere. Denne holdning giver også tit lændesmerter. Her ville stræk og afspænding for hoftebøjerne være det første at gøre, dernæst skal de yderste mavemuskler styrkes.

Tænk derfor helhed, når du arbejder med bækkenbunden. Det er vigtigt at kunne isolere muskelgruppen og vide, hvad vi taler om, men ingen muskler arbejder i praksis alene.

(dagens artikel er skrevet af Ingrid Skov)

Læs dag 10’s Fluff indlæg