Udfør din egen underlivs undersøgelse

Min egen underlivs undersøgelse – Lektie 16

Kvinder og deres (synlige) underliv

Typisk fortager gynækologen en underlivs undersøgelse. Man får undersøgt ’hele’ underlivet, dvs. man bliver inspiceret.

Gynækologen ser på de ydre kønsorganer, skeden og livmoderhalsen, der kan tages celleprøve (hvert 3/5 år), der føles på livmoder og æggestokke, og knibefunktionen checkes, og endelig kan der foretages en ultralyds-scanning for at se, hvordan livmoder og æggestokke har det.

Men hvordan foretager du din egen underlivs undersøgelse?

Ønsker du selv at udføre en underlivs undersøgelse i mellemtiden, er der råd at hente. Det kan være en fordel at investere i et make-up spejl med forstørrelse og lys, så det er nemmere at få syn for sagen.

Målet er at vide, hvordan dit underliv ser ud og opleves, når du IKKE fejler noget – for at kunne se forskellen, når man har svie og kløe eller føler en ’bule’. Mange kvinder kigger først sig selv i bunden, når der er opstået et problem, og ikke alle kender den normale anatomi.

Når du kigger i spejlet, ser du først de store og små kønslæber. Kønsbehåringen dækker normalt en stor del af de store kønslæber – bortset fra dem, der er glatbarberede, hvilket bliver mere og mere almindeligt.

Slimhinderne skal være lyserøde – også indvendigt, når du lige åbner og kigger en smule længere ind. Her kan du evt. se noget af skedekransen, som nogle små slimhindedutter i forskellige størrelser.

Hvis du oplever gener i form af kløe, svie og udflåd, drejer det sig ofte om skedekatar/bakteriel vaginose eller svamp. Ved en svampeinfektion er slimhinderne tit ildrøde, evt. med hvide belægninger, og udflåddet er tykt, hvidt og grynet (hytteostagtigt). Ved bakterieinfektioner – bakteriel vaginose – er slimhinderne knap så røde, udflåddet mere blakket og lugter måske (evt af fisk).

Lichen sclerosus er en ret almindelig lidelse i de ydre kønsorganer – specielt hos kvinder efter overgangsalderen. Symptomerne er også her svie og kløe, men ikke udflåd. Når du kigger i spejlet, er slimhinderne oftest hvide og blanke, nærmest perlemorsagtige, og der kan forekomme sår. Lidelsen skal behandles hos en gynækolog.

Sår, som ikke vil hele, ses også i underlivet og kan være alvorlige. En gynækolog vil tage vævsprøver af et sådant sår for at udelukke kræft.

Bylder er ret almindelige. Nogle går det hul på, andre skal skæres. En rød, øm bule, som regel på den ene kønslæbe, tyder på en byld. Opdager du bylder eller vabler skal du se din læge.

Andre ’dimser’ du kan få i underlivet er små blærer, som ofte skyldes herpes eller små vorter – kondylomer (kønsvorter). Herpes behandles med creme eller tabletter og kondylomer med afklipning, pensling, laserbehandling m.v.

Nogle – mest ældre kvinder – føler en bule, når de tørrer sig, og bulen kan ses i spejlet, specielt hvis man presser en lille smule.

Det drejer sig ofte om nedsynkning, enten af blæren, livmoderen eller tarmen – eller af alle 3 i kombination. Mange bliver forskrækkede og tror, at det drejer sig om en svulst. Det er dog ikke farligt og kan behandles. Operation er en mulighed, ligesom muskeltræning og støtte pessar.

Det er absolut en god ide at tage hånd om eget underliv, at have kendskab til hvad der er normalt og ikke normalt

Ligesom man bør kende sine bryster, bør man kende sit underliv – hvad er normalt og hvad har ændret sig. Den viden får du når du foretager underlivs undersøgelse af dig selv.

(Dagens artikel Min egen underlivs undersøgelse er lavet i samarbejde med gynækolog Christine Felding)

Husk dag 16’s knibeøvelse.

Og ønsker du at vide lidt mere om den gynækologiske undersøge lavet af læge, så besøg her Sex & Samfund