Tag hånd om bækkenbunden under sport – Lektie 19
Tag særligt hensyn til din bækkenbund, når du dyrker sport. Det er vigtigt at du passer på bækkenbunden under sport.
Du må ikke presse din bækkenbund til mere end den kan klare. Du skal gerne knibe lige inden et øget pres på bækkenbunden fx ved hop, spring, grineanfald. På den måde beskytter du din bækkenbund under sport bedst.
Knibet bruges til at modsvare presset oppefra og ned på bækkenbunden. Er presset oppefra større end du kan modsvare med dine bækkenbundsmuskler, risikerer du at gøre skade på dit underliv.
Oplever du, at du undervejes i din træning mister grebet om bækkenbunden, bør du holde en pause eller stoppe op. Du kan prøve, om du kan indføre et par knib og se, om du får fat i musklerne igen. Du kan vælge at lægge et støtte hjælpemiddel op i skeden. Det er dog vigtigt at det ikke også presser ned på bækkenbunden. Der findes også hjælpemidler, som hjælper til at holde dig tør under motion.
Er dine motionsambitioner større end dine bækkenbundskræfter, må du yde en ekstra indsats på at arbejde for en fleksibel bækkenbund, som kan stå mål med din motion.
Kan du ikke få fat i musklerne, bør du overveje motionsformer, som ikke yder så stort pres på bækkenbunden.
- Cykling (spinning, mountainbike, landevejscykling…) er godt, fordi sadlen giver dig et modtryk
- Vandgymnastik fordi der ikke er tyngdekraft lige så med gymnastik på alle fire.
- Du kan så gradvist øge din motion-ambition i takt med at bækkenbunden kan følge med.
Indfør opmærksomhed på bækkenbunden under sport – afprøv om det giver mening inden sport, at etablere kontakt til bækkenbunden ved at lave et lille knibeprogram – oplever du, at du har brug for det, så indfør samme knibeprogram halvvejs i din motion for at genetablere kontakten.
Inddrag din instruktør – spørg til bækkenbunden under sport
Går du til fitness eller på andre øvelseshold, kan du fortælle din instruktør, at du gerne vil have særligt fokus på bækkenbunden under sport. Instruktørerne har ofte rigtig god viden om hvordan bækkenbunden skal flettes ind i øvelserne.
Hvad angår at blive ved med at træne, så er den kedelige besked at uden træning mister man muskelstyrken.
Er du sengeliggende vil dit generelle muskeltab være på 3-4% per dag i den første uge. Op til 20% er det samlede tab i muskelstyrke i den første uge ved sengeleje.
Fra 50 års alderen reduceres muskelmassen med ca 1% årligt.
Den gode historie er så, at vi har meget mere muskelmasse end vi bruger, og holder vi os løbende igang, så kan vi holde trænings momentum.
Vi kan også holde træningspauser og tabe lidt muskelstyrke, men nemmere træne muskelstyrken op igen inden for en rimelig tid.
Den kedelige nyhed er dog vi slipper ikke helt for at skulle i trænings loop i ny og næ. Husk at læs dag 19’s sports knib.