Bækkenbund og kropsholdning Knib dag 10

Bækkenbund og kropsholdning – Knibeøvelse dag 10

Bækkenbund og kropsholdning er forbundne. Kropsholdning bygges op af muskler, åndedræt og bevidsthed. Her er nogle billeder til at hjælpe dig på vej…

Forestil dig rygsøjlen som en stærk snor, der smidigt bevæger sig i vinden. For enden af snoren svæver en ballon, hovedet som kronen på værket. En barnehånd holder fast i den anden ende af snoren. Barnehånden er din bækkenbund, der hæfter på halebenet. Slip ikke snoren, så ryger jordforbindelsen!

Bækkenbund og kropsholdning 2 
Knib dag 10

Rygsøjlen har brug for et anker til at bevare sin længde, for ikke at tippe bagud i et stort svaj. Din bækkenbund er dette anker. Brug denne metafor til at forlænge dit haleben som et tredje ben, mellem de to andre. Du står nu fast på dine ben, du har både jordforbindelse og overblik og aldrig mere lændesmerter!

Hvordan bækkenbund og kropsholdning?

Øvelse

  • Tænk bækkenbundens centrum som værende endetarmen og ”knyt barnehånden”, luk hårdt.
  • Knyt evt. samtidig dine hænder fast sammen for at hjælpe fornemmelsen på vej.
  • Træk vejret roligt og slip roligt.
  • Gøres hvor som helst, når som helst… uden tællinger…
Bækkenbund og kropsholdning 3
Knib dag 10

Kroppens holdning har stor betydning for belastningen på bækkenbunden

For nemheds skyld inddeler vi kroppen i zoner: nakke og ryg, ryg og mave, fortil og bagtil. Men i virkeligheden er kroppen tredimensionel.

Kropsstykket er som en cylinder. Ryggen skyder op af bækkenet som en plante af en potte. De inderste mavemuskler ligger omkring bækkenet og rygsøjlen som et usynligt muskelkorset. De omtales i fagsproget som ”holdningsmuskler”.  De støtter og stabiliserer bækkenet og ryggen, som jorden omkring plantens stængel.

Hvis du har et stærkt muskelkorset, holder du ryggen oprejst og organerne på plads. Hvis ikke synker livmoderen ned og tynger på blærens tag. Så for at være på den sikre side, er det ikke nok at træne bækkenbunden, du skal også lette trykket.

Bækkenbund og kropsholdning 4
Knib dag 10

Hvordan?

Øvelse

  • ”Knyt barnehånden” dvs. luk stram om endetarmen.
  • Sug nu navlen lidt  ind og op, som om du hejste et flag.
  • Træk vejret roligt og slip spændingen langsomt.
  • Gøres hvor som helst, når som helst… uden tællinger…

NB! Det er ikke meningen du skal gå og suge navlen ind hele tiden. Det er en øvelse. Med tiden bliver ”snorene kortere” og livmoderen holder sin plads uden anstrengelse.

(Dagens øvelse Bækkenbund og Kropsholdning er lavet i samarbejde med Ingrid Skov)

Knibeøvelse dag 9 hænger sammen med artiklen “Kropsholdning og dens relation til bækkenbunden