Træning af bækkenbundsmuskler

Hverdags træning af bækkenbundsmuskler – Lektie 8

Træning af bækkenbundsmuskler sker også i hverdagen – fordi presset oppefra modsvares af musklerne nedefra!

Prøv at tænk over hvornår din bækkenbund har været under pres i dag eller i går? Løftede du noget tungt, fik du grineflip eller hosteanfald? De fleste gang så sker der automatisk en træning af bækkenbundsmuskler. Det gør der fordi dine bækkenbundsmuskler automatisk lukker når presset inde i maven stiger.

Her sker automatisk træning af bækkenbundsmuskler

Hvis du bliver mere bevidst om de situationer, hvor der er et øget pres på bækkenbunden i dagligdagen, så ved du også hvornår kroppen automatisk er i gang med træning af bækkenbundsmuskler.

Når du fx hopper, griner eller hoster stiger trykket i maven – det såkaldte bugpres. Det øgede bugpres skal gerne helt automatisk få bækkenbundens muskler til at lukker sammen om urinrør, vagina og endetarm.

Det vil sige at bækkenbunden vil lukke af i tide, når vi har et godt samarbejde med nerverne til bækkenbunden og tilstrækkelig styrke i musklerne. På den måde undgår vi ikke at kunne holde på urinen.

Dårlige vaner kan bevirke, at bækkenbunden ikke lukker til. Signalet sendt via nerverne kan måske ikke finde vej eller bækkenbundsmusklerne ikke er stærke nok til at holde igen. De skal nemlig som en vandhane kunne holde igen for trykket.

Opleves ufrivillig vandladning ved aktivitet, altså tisser du lidt i bukserne ved fx bevægelse så kan det skyldes stressinkontinens.

Stressinkontinens er ’Klage over ufrivillig vandladning i forbindelse med anstrengelse’. Træner du nervernes forbindelse og musklernes styrke har du en god chance for at komme af med dine problemer.

Artiklen Hverdags træning af bækkenbundsmuskler hører til dag 8. På vores side Fluff kan du via sjove og skæve små indlæg holde motivationen ekstra oppe. Vi håber dag 8’s fluff indlæg vil more dig.