Pudse næse knibet Knibeøvelse dag 8

Pudse næse knibet – Knibeøvelse dag 8

Knibeøvelse dag 8 er pudse næse knibet og det kan både udføres under aktuel forkølelse og som forberedelse til den næste.

  • Tag en dyb indånding.
  • Knib sammen i bækkenbunden og hold knibet, mens du puster luft ud gennem næsen.
  • Slip først knibet, når du har pustet helt ud.
  • Slap af i bækkenbunden, mens du tørrer næsen.

Gentag 5 gange.

Du kan gøre øvelsen mere krævende ved at klemme lidt hårdere om næsen.

pudse næse knibet: om næsepudsning og bækkenbund

En omgang forkølelse er èn lang belastning for bækkenbunden: man hoster, nyser og pudser næse konstant. Men husker man at knibe sammen, når næse og lunger skal renses, kan en forkølelse også betragtes som en lang træningsseance for bækkenbunden.

Bækkenbunden består af forskellige vævsstrukturer – muskler, binde- og senevæv, nerver og blodkar. Tilsammen udgør disse strukturer en støtteplade, der ligger spændt op i bunden af bækkenet som dugen i en trampolin.

En normalt fungerende bækkenbundsmuskel vil automatisk spændes op, hver gang den rammes af et pres oppefra, altså hver gang trykket i bughulen stiger. Men musklen kan miste noget af denne automatik, hvis den har været udsat for kraftig belastning og udspiling, fx i forbindelse med fødsler eller længere perioder med forstoppelse. Så mister “trampolin dugen” noget af sin spændstighed og giver efter for presset oppefra.

Det er derfor vigtigt at hjælpe spændingsrefleksen, så musklen står spændt, klar til at modstå presset oppefra, når det rammer bækkenbunden, når vi hoster, nyser og pudser næse.

Har du en svag bækkenbund, så udfør øvelse samt kommende host siddende. Det skåner bækkenbunden.

(Pudse næse knibet er lavet i samarbejde med Tove Boe.

Dagens knibeøvelse hører sammen med artiklen “Hverdags træning af bækkenbundsmuskler“.