Oplever du bækkenbundssmerter?

Oplever du bækkenbundssmerter? – Lektie 7

Bækkenbundssmerter er typisk et tegn på en overspændt bækkenbund. Det kan være at du går og spænder i hverdagen og dermed har fået en stram bækkenbundsmuskulatur. Lige som i nakke og skuldre kan man udvikle myoser fordi man går og spænder i bækkenbunden.

Spændte muskler og myoser kan gøre ondt i hele bækkenområdet, i lysken, i lænden, baller og lår. Smerten kan føles dump, murrende, brændende, skærende og jagende.

Det kan være at du mærker smerter i bækkenbunden mere når du bruger tampon, har sex med penetration, går til gynækologisk undersøgelse eller dyrker motion.

Du kan forsøge dig med afspændingsøvelser, bækkenbunds udstrækningsøvelser og venepumpeøvelser for at lette smerterne

Hvis du har mange bækkenbundssmerter når du laver øvelserne kan tale med din læge, om du må bruge smertestillende håndkøbsmedicin inden øvelsesprogram. Du bør altid tale med din læge, også selv om det er håndkøbs medicin. Vi skal alle være varsom med at tage smertestillende medicin. Der kan være individuelle hensyn og der kan være kombinationer som er mere eller mindre gavnlige.

Du kan kontakte en Gyn-Obs fysioterapeut, og vedkommende kan sammen med dig lave et øvelsesprogram som passer til din beskrivelse af smerter i bækkenbunden.

Hvor sidder bækkenbundssmerter?

Smerter i bækkenbunden kan være svære at lokalisere helt præcist. Når det gør ondt i musklerne, kan det gøre ondt i et større område.

Du kan forsøge at indfører en finger eller et hjælpemiddel i skeden og prøve at trykke ind på skedevæggen 1-3 cm inden i skeden og undersøge hvor det gør ondt. Prøv at knibe og mærk efter noget som bliver mere hårdt. Det er bækkenbunden.

Andre eksempler på smerter i underlivet

Vaginisme

Vaginisme betyder ufrivillige kramper i skedens muskulatur.

Musklerne omkring skeden reagerer ved at spænde/trække sig sammen ved forsøg på indføring/indtrængen i skeden. Det kan være vanskeligt at gennemføre samleje eller bruge tamponer, og det er næsten umuligt at få gennemført en gynækologisk undersøgelse uden smerte hvis musklerne i bækkenbunden lukker til.

Lichen Sclerosus

Har du kløe i området ved indgangen til skeden, kan det være svamp. Har du ofte kløe, er det vigtigt at du bliver undersøgt for, om det er svamp, før du bliver behandlet. Der findes mange hud- og slimhinde sygdomme i området, og de fleste giver kløe.

Lichen Sclerosus er en af de mange hud- slimhinde sygdomme, der findes i området. Der findes ikke noget dansk navn for sygdommen. Lichen sclerosus er en kronisk lidelse, og huden kan blive fortykket og hvidlig, de inderste kønslæber kan ændre udseende.

Lichen sclerosus skal kontrolleres hos en hudlæge eller gynækolog, da sygdommen kan føre til celleforandringer i området.

Vulvodyni

Oplever du smerter som svien og brændende fornemmelse ved indgangen til skeden, smerter ved samleje, smerter ved let berøring, kan det være tegn på Vulvodyni.

Vulvodyni betyder smerte i de ydre kønsorganer, ved indgangen til skeden.

Der findes forskellige hud-slimhinde sygdomme i området, som kan give de samme symptomer med svie og brændende smerte. Årsagen til vulvodyni kendes endnu ikke. Det er ikke så let at stille diagnosen vulvodyni, da det ofte er smerter ved og i forbindelse med samleje, der får kvinderne til at søge læge.

En almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor der bruges gynækologiske instrumenter, kan ikke afgøre, om du har vulvodni, da instrumenterne dækker det område, som er påvirket.

Hvis man har smerter ved indgangen til skeden (Vulvodyni) vil de fleste helt automatisk spænde op i bækkenbunden (musklerne) ved forsøg på samleje eller under samleje.

Du kan udvikle myoser i bækkenbundens muskler og det kan også forveksles med vaginisme.

(Artikel Oplever du bækkenbundssmerter? skrevet i samarbejde med Center for Vulvodyni)

Se også vores hjemmeside When Love Hurts om smerter relateret til sex.