Besøg på Gynækologisk afdeling

Undersøgelse på gynækologisk afdeling – Lektie 17

Når du på gynækologisk afdeling kommer for at få en undersøgelse, vil man altid tage udgangspunkt i det, der står på henvisningen fra egen læge, og det du fortæller om dit problem.

Besøget ved en gynækolog eller på en gynækologisk afdeling vil derfor altid starte med en samtale.

Herefter bliver du bedt om at klæde dig af, så du er bar forneden og du skal lægge dig op på det gynækologiske leje.

Det er der ingen, der synes er behageligt, men vi prøver at skabe en god stemning og en ro, så du føler dig mindre blufærdig og genert.

På gynækologisk afdeling vil der altid være både en læge og en sygeplejerske til stede ved undersøgelsen. I privat praksis er der oftest kun lægen.

Undersøgelse på gynækologisk afdeling

Først vil gynækologen se på dig udenpå og måske mærke, om der er normale reflekser ved berøring. Herefter vil du blive undersøgt med gynækologiske instrumenter. Oftest er de opvarmede, så de ikke føles kolde, og ofte vil man bruge lidt olie, så det ikke gør ondt.

Ved den gynækologiske undersøgelse kigger lægen på slimhinderne i skeden og på livmodermunden. Herefter mærker lægen med to fingre indeni og den anden hånd på din mave for at fornemme livmoderens størrelse og placering. Ved denne undersøgelse kan lægen også mærke, om der er myoser i bækkenbunden, og du kan fortælle om der er smerter ved undersøgelsen. For at mærke om du har rigtigt fat i bækkenbunden, beder lægen dig om at knibe sammen om lægenes fingre.

Hvis du bliver undersøgt ved gynækologisk speciallæge eller på sygehus vil du blive ultralydsscannet igennem skeden. Proben kommer ca. 3 cm op i skeden og kan føles kold, da der er noget gel på, som føles koldt. Ved denne undersøgelse kan man se æggestokkene, livmoderen, slimhinden i livmoderen, urinrøret og hvor meget, der er i din blære. Alt sammen oplysninger som er med til at give os et billede af om du er sund og rask.

Hvis dit problem er inkontinens vil der være fokus på, hvor bevægeligt dit urinrør er under pres. Det er nemmest at undersøge for inkontinens, hvis du har noget i blæren ved undersøgelsen. Du vil blive bedt om at hoste eller presse, mens du scannes. På den måde kan vi se, om urinrøret er for bevægeligt i forhold til normalen.

Vi måler også hvor meget der er i blæren og efter undersøgelsen bliver du bedt om at lade vandet på et specielt toilet, som måler strålens styrke og urinmængden. På den måde kan vi se, om du tømmer blæren.

Alle disse undersøgelser er med til at stille en diagnose og dermed et forslag til behandling.

(Dagens artikel Undersøgelse på Gynækologisk afdeling er lavet af Hanne M. Gravgaard sygeplejerske fra Århus Universitets Hospital Skejby). Husk du kan altid tale med din praktiserende læge om inkontinens. Ofte vil din kommune have tilbud om udredning af inkontinente, holdtræning og privat behandling. I visse tilfælde er tilbuddene kun til personer over 65. Prøv at google din kommunes navn og så inkontinens: se fx fra Odense kommune.