Information om underlivsprolaps

Underlivsprolaps; bulen syd for bækkenbunden – Lektie 20

Hvad er underlivsprolaps?

Underlivsprolaps – eller med andre ord nedsynkning af underlivet – betyder at skedevæggene eller livmoderen synker ned i skeden.

Nedsynkningen af skedevæggene eller livmoderen sker fordi skedevæggene eller livmoderens ophængningsbånd har fået svage steder eller er revet fra bækkenvæggen i forbindelse med en fødsel. 

Udover skaderne på skedevæggene kan der også være skader på bækkenbundens muskler. Det betyder at åbningen i bækkenbunden er blevet større, så livmoderen eller skedevæggene kan derfor synke ned.

De fleste kvinder mærker underlivsprolaps som en bule i skedeåbningen eller som en tyngdefornemmelse, som forværres i løbet af dagen.

Mange kvinder har sammen med deres underlivsprolaps besvær med at tømme blære eller tarm og en del har inkontinens, hvilket betyder ufrivillig urin, luft eller afføring.

Hvad risiko er der for en underlivsprolaps?

Risikoen for at få en nedsynkning af undelivet er stor, hvis man har født børn. Man siger at kvinder der har født børn har 4-11 gange større risiko for at få prolaps i forhold til kvinder, som ikke har født børn.

Kronisk hoste, forstoppelse, overvægt og tungt fysisk arbejde menes at være faktorer som kan medvirke til forværring af prolaps.

Mere end halvdelen af alle voksne kvinder der har født børn, har en vis nedsynkning af underlivet uden at de kan mærke det.

Man kan forestille sig at nedsynkningen af underlivet bliver værre med alderen, og har man svage bækkenbundsmuskler kan hvert tunge løfte hvor man IKKE spænder sine bækkenbundsmuskler først, måske være medvirkende til at man en dag mærker sin prolaps.

Hos omkring hver tiende kvinde er nedsynkning af underlivet generende.

Ikke kirurgisk behandling af prolapse

For få år siden sagde man, at der var to muligheder, hvis man skulle have behandling for sin prolaps: Et støttepessar til at holde skedevæggene eller livmoderen oppe eller en operation.

Nyere studier har vist at individuel bækkenbundstræning tilbudt sammen med rådgivning om livsstilsændringer kan mindske prolapsgener, men om det kan hjælpe så meget at man på langt sigt kan undgå operation vides ikke endnu. Det er derfor altid en god ide at starte med at se på om der er nogle ting man selv kan ændre på, for at mindske belastningen på bækkenbunden.

Start med at lave knibeøvelser gerne 5 gange om ugen. Knibeøvelserne kan bedre bækkenbundsmusklernes evne til at lukke åbningen i bækkenet, så skedevæggene og livmoderen understøttes.

Det vigtigste er at nå til et punkt, hvor knibene kommer til at blive en naturlig del af hverdagen. Det betyder at man skal træne sine bækkenbundsmuskler til at kunne lukke på de rigtige tidspunkter, såsom før host, løft, skub, træk osv.

Undgåelse af forstoppelse er den anden vigtige faktor: Brug et afføringsmiddel. Undgå at presse!

Og så er der selvfølgelig hoste og overvægt, som også giver et stort pres på skedevæggene

Underlivsprolaps operation for og imod

Nogle kvinder er så generet af deres underlivsprolaps, at de synes at deres livskvalitet er meget forringet. Det kan være at de helt er stoppet med at dyrke motion og at deres seksualliv er gået helt i stå.

Bækkenbundstræning og livsstilsændringer kan garanteret afhjælpe mange gener, men for nogle kvinder, er det simpelthen ikke nok. Skedevæggene eller livmoderen er kommet for langt ned, og de skal repareres for at kvinden kan få et aktivt liv igen

En operation kan være det er skal til, men en operation løser ikke nødvendigvis alle problemer, og nogle gange opstår der nye problemer eller operationen mislykkes. Det er derfor, at det altid er en god ide, at finde ud af hvor meget bækkenbundstræning og livsstilsbedringer kan hjælpe på f.eks tyngdefornemmelse, forstoppelse eller smerter før man lader sig operere.

(Dagens artikel Nedsynkning af underlivet – bulen syd for bækkenbunden er lavet af Gynobs fysioterapeut Ulla Due) Her kan du læse om noget af Ulla’s forskning.